Impact van de stijging van het zeepeil

Dit lezen we op climate response:

Het is niet moeilijk te begrijpen dat door de klimaatverandering onze atmosfeer opwarmt, het ijs smelt en het niveau van het zeewater stijgt.

Het smeltende ijs draagt weliswaar bij tot het stijgen van de zeespiegel, maar de belangrijkste factor is de toename in volume van het zeewater zelf. Zoals de meeste stoffen, zet water namelijk uit als het opwarmt.

Doordat de oceanen zo’n gigantische hoeveelheid water bevatten, dat zo diep onder de oppervlakte reikt, is de reactie enorm traag. Water aan de kook brengen kan lang duren, maar eens de temperatuur bereikt is, blijft het heel lang warm.

Precies daarom zijn onze wetenschappers er vrijwel zeker van dat het niveau van het zeewater nog eeuwen zal blijven stijgen, zelfs lang nadat we gestopt zullen zijn met het uitstoten van broeikasgassen; en daardoor zullen honderden miljoenen mensen uit hun woongebieden verdreven worden.

Met andere woorden, wat we in de eerstvolgende jaren en decennia al dan niet doen, bepaalt onherroepelijk hoe ver de zeespiegel de komende eeuwen zal stijgen.

Afhankelijk van de keuzes die we nù maken, zal het niveau van het zeewater wereldwijd stijgen met:

  • Best case scenario (RCP2.6):

    • De zeespiegel stijgt met 0,5m tegen 2100

    • Onomkeerbare stijging met 5m op lange termijn

  • We don't change our behavior (RCP8.5):

    • De zeespiegel stijgt met 1m tegen 2100

    • Onomkeerbare stijging met 5m op lange termijn

Op de website van Climate Central vind je een duidelijke voorstelling van onze toekomstige zeespiegel. Je kan de regio waar je woont, alsook de meest bevolkte gebieden, opzoeken; je zal vaststellen hoe drastisch onze samenleving zal veranderen.

Source - Climate Central

Bronnen:

Bron - Intergovernmental Panel on Climate Change

Bron - Intergovernmental Panel on Climate Change

Bron - Climate Central