Stewards of de grassrootsbeveiliging

Het doel van een grassrootsbeweging is om via passieve actie draagvlak te creëren voor haar doelen en perspectieven.

Voor de grassroots klimaatbeweging is dat niet anders.

Stewards zijn veelal vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor het goede verloop van de acties.

Bij een betoging lopen ze vooraan om het tempo van de betoging te bepalen en ervoor te zorgen dat omstaanders niet al teveel last hebben van de betoging.

Ze lopen mee aan de beide zijkanten van de betoging om ook daar de zaak in goede banen te leiden, betogers en omstaanders te informeren over het te belopen parcours.

Bij de stewards zijn er chef stewards die een directe lijn hebben met de politie en ordehandhavers om bij het minste aan probleem onmiddelijk de hulp van de politie te kunnen inroepen.

Op geen enkel moment vervangt een steward de politie, en bij het minste probleem wordt er dan ook naar de politie toe gedelegeerd.

In de rol van steward is wat opleiding zeker geen overbodige luxe:

 • Geweldloze communicatie staat vooraan:
  • je taalgebruik kan het verschil maken tussen iemand die je tegemoet komt of iemand die blijft die voetzoeker afsteken
 • EHBO of eerste hulp bij ongevallen:
  • Gebeurt er dan toch een ongeval dat is voor de betogers de steward het eerste aanspreekpunt, EHBO kunnen toepassen en/of een EHBO expert kunnen oproepen is dan ook geen overbodige luxe
 • Communicatie met de politie en ordehandhaving
  • Dit staat centraal in passieve actie: ontstaat er een strubbeling dan is efficiënte communicatie met de politie en ordehandhaving nodig
  • De steward vervangt niet de politie, de steward is er om de actie in goede banen te leiden, voorzichtig op te treden als er dingen gebeuren die niet horen, maar vervangt op geen enkele moment de politie

Nuttige links:

Geweldloze communicatie

De boeken en youtube filmpjes (een kort, ondertiteld, en een lang, in het Engels, maar je kan automatisch laten vertalen) van Marshall Rosenberg zijn in dit verband een (Engelse) schat aan informatie.

Er bestaat ook een Vlaamse werkbundel die je hier kan bestellen.

EHBO

Via het Rode Kruis kunnen we binnen de klimaatbeweging stewards opleiden in Eerste Hulp Bij Ongevallen hier.